Украинци се надпреварват да работят за по 540 лева по Черноморието

10:00, 24 юни 18 25 640 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Десетки украинци желаят да станат сервитьори по Черноморието. Нараства като цяло общият брой на желаещите чужденци да работят за заплата от 540 лева у нас, отчитат от Агенцията по заетостта. Досега 1300 души са подали декларации към бургаския клон за работа това лято. Общо молбите, получени в страната, са към 5 000, съобщава БНР.

Кандидатстващите чрез местното звено са с 1000 повече от миналата година. Най-много са хората от Украйна - над 1000 души, следват Русия, Македония и Молдова, общо от тях желаещите са над 200, обясни Атанас Радев, координатор в регионалната служба по заетостта. Сред кандидатите има и един-двама от Тайван. 

Професиите, за които се наемат чужденци, са сервитьори, камериерки и помощник-готвачи. По-слабо търсени са готвачите и барманите. 

Чужденците ще работят 90 дни, срещу минималната работна заплата и осигурени нощувки и храна, както и двупосочен билет до родината им. 

"Нямаме информация колко не са харесали работата. Работодателят търси хората. Хората, които идват тук, са нискоквалифицирани, работодателите го знаят, но нямат друг начин да намерят работници", обясни директорът на бургаското бюро по труда Живко Янакиев. 

Той уточни, че това е отворило ниша за фирми-посредници. "Всякакви изисквания за квалификация и образование в съответната сфера отпаднаха по искане на самите работодатели. Хората, които идват тук, нямат необходимите качества", заяви Янакиев.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама