Общината може да ремонтира фасадите на старите къщи в центъра на Бургас

18:15, 13 юни 18 25 625 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Ремонт на фасадите на сгради, които са забележителности и са разположени по туристическия маршрут на Бургас, може да направи Общината. Предложението е възможност да се обнови обликът и да се обезопасят опасните здания. Средствата ще бъдат възстановени по-късно от собствениците. За първоначалните дейности по проекта са необходими 50 хиляди лева. Идеята представи днес главният архитект  Веселина Илиева на част от  общинските  съветници. 

Проблеми с обновяването на фасадите по централните улици в Бургас продължава да има, макар че през последните години част от тях , основно по ул. "Александровска", бяха ремонтирани от собствениците им и в момента са безопасни.  Много от стопаните са извън страната и не се интересуват от зданията, въпреки че получават наеми от партерните нива. Затова имаме конкретно предложение, каза главният архитект Веселина Илиева:

"Общината да реконструира фасадите, челни, към улиците. Така ще се гарантира  техният художествен образ и участието им в общия облик на тези пешеходни зони. На второ, не  по-малко важно място, ще се гарантира сигурността на гражданите и гостите на града.Значителна част от фасадите на сградите имат сериозни проблеми, падат парчета от мазилки, корнизи . Има опасност от падане на цели части от парапети.Обезопасяването не е достатъчна мярка.Това го показва практиката. Лошото е ,че на собствениците им  даваме предписания и указания, а те слагат една мрежа и обезопасяват частично."

Идеята е да се започне първо с улица " Богориди", която е емблематична за Бургас, трябва да бъдат обхванати и сгради, които са забележителности и са разположени по туристическия маршрут на града:

"Констатирали сме там около 10-тина сгради,които имат сериозна нужда.Една част от тях имат нужда и от конструктивна намеса, но в този случай Общината няма как да се намеси.Това изисква много сериозен ресурс и иска влизане вътре в собствеността. Нашето предложение е да се гласуват първоначални средства, за да може чрез общинското предприятие" Общински имоти" да започнем тази процедура."

След това Общината ще си потърси средствата, как точно е въпрос към юристите, обясни Веселина Илиева. Парите по съдебен ред винаги могат да бъдат търсени, подчерта тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама