Пушекът от депото за отпадъци край Поморие може доведе до отмяна на полети

15:25, 13 юни 18 25 351 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Пушекът от закритото депо за отпадъци в с. Каменар, община Поморие, създава големи притеснения в жителите на околните населени места. Те са пуснали няколко жалби за задушливи миризми. 

Кметът на община Поморие Иван Алексиев обясни, че депото се наблюдава и от няколко дни и служители на противопожарна безопасност гасят възникналите малки пожари. На място има 3 булдозера, 9 камиона и 5 други тежки машини, съобщи БНР. 

"С вода не става, трябва запръстяване. Техниката е там, но при се получава този дим и от там започнаха оплакванията. Като духне го кара в Каменар и Лъка. Там има всякакви отпадъци и битови и органични. Органичните отпадъци извършват естествения биологичен, химичен процес гниене. При гниенето се отделя метан, който е горим. Затова излиза и дим. Запръстяваме там където излиза пушека, след два дни - на друго място", обясни Алексиев.

Според него, при промяна на вятъра пушеците могат да достигнат и до летище Бургас в кв. "Сарафово" и да бъде причина за отмяна на полети. "Като се провалят два три полета какво правим? Кой е виновен тогава? Тогава ще кажат - кметът е виновен!", пита Алексиев.

Той обяснява, че преди 3 години са подали проект за рекултивация на депото към Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Но още очакват да бъде одобрен. "Ако там се бяха размърдали и в рамките на 3 години бяха одобрили този проект, сега нямаше да имаме този проблем", заяви кметът.

Експерти на бургаската екоинспекция са установили, че в селата Каменар и Лъка няма превишение на допустимите норми за замърсяване на въздуха. Днес предстои такава проверка и в бургаски кв. "Сарафово".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама