Кръводарителска кампания стартира в Бургас

16:40, 13 юни 18 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бургас призовава гражданите на града да отбележат Световния ден на кръводарителя с масова дарителска акция. Призивът е насочен най-вече към шофьорите. През лятото пътните инциденти се увеличават, както и спешните кръвопреливания на пострадали в катастрофи шофьори и пътници

Международният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител се отбелязва на 14 юни, четвъртък. Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас (Кръвният център) ще работи с удължено работно време, за да приеме всички желаещи. Отделението работи от 7.30 до 14 ч., но на 14 юни екипът ще остане и след 14, докато не мине и последният кръводарител. То се намира в сградата на бившата Първа поликлиника, на първия етаж вдясно. Кръводарител може да бъде всеки здрав човек от 18 до 65 години.

"Хората, които днес са се събудили и са решили, че трябва да дарят кръв, са единици. Единици са тези, които го правят просто така, а не защото са били помолени от близък, или са решили да се отзоват на молба чрез социалните мрежи", казват в отделението. Екипът му се надява на 14 юни призивът му да бъде чут, защото дарената кръв няма цена, така както приятелството, любовта и човешкият живот.

14 юни е обявен за Световен ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител през 2004 г. На тази дата е роден Карл Ландщайнер, носител на Нобелова награда за откриването на системата АBО кръвни групи. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама