Издигат палаткови лагер в Бургас и Варна в подкрепа на децата с увреждания

10:00, 11 юни 18 25 681 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

От днес в Морската градина в Бургас започва нов протест под формата на палатков лагер в покрепа на хората с увреждания и техните семейства. Идеята е повече хора да подкрепят акцията, която придоби популярност под мотото "Системата ни/ги убива”. 

Палатков лагер поставят от днес и пред Общината във Варна. И двата протеста са в подкрепа на инициатива, която се проведе в началото на месеца пред Народното събрание в София. Недоволството на майките е срещу социалната политика на държавата по отношение на децата с увреждания. 

Организаторите на протеста заявяват, че за 3 години е имало шест национални протеста и те са останали без резултат. Според тях "интеграцията" на хората с дефицити сериозно се разминава с директивите, заложени в Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания.

В Бургас лагерът ще бъде разположен до Дневния център в Морската градина в града. „Вече има открит такъв в Добрич“, припомни Гергана Маврова, организатор на протеста, пред "Фокус". Тя е майка на 12-годишно момиче с детска церебрална парализа и епилепсия. 

Казва, че среща много проблеми. Детето ми е на количка, не го искаха в детските градини, а ако я вземат искат и придружител. Сега е така в училище. И ние трябва да си ги придружаваме, т.е. не можем даработим. Имаме трудности и с достъпа. Има и деца, които ходят, те имат други проблеми“, допълни Маврова.

По думите й исканията на протестиращите са за закон за личната помощ, което означава на всеки възрастен или дете с увреждане да му бъде отпуснат личен асистент според нуждите им, а не както е в момента, по европейски и общински програми - по 2 и по 3 часа.

„Едно такова дете посещава логопеди, рехабилитатори, училище и родителят трябва постоянно да е с него. Не стоим по 2 часа с децата. Това налага поне единият родител в семейството да е без работа. А ако семейството (а те повечето са такива) е с 1 родител, става страшно“, обясни Маврова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама