Как детето ви да има безопасен сън?

14:00, 09 юни 18 25 509 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Национална кампания за безопасен детски сън стартира в Бургас. Целта й е информиране на семействата относно препоръките за безопасен сън на бебето и намаляване на риска от внезапна детска смърт (SIDS). Тя е насочена не само към родителите, но и към болниците и центровете, работещи с бременни жени и майки.

Основните съвети за безопасен сън, които разпространява кампанията и специалистите от УМБАЛ Бургас са следните: бебето трябва да спи само, в собствено легло, по гръб, в празно креватче върху твърд матрак, а вместо завивка да се използва чувалче. Завивките могат да причинят задушаване и могат да доведат до прегряване. 

Кърменето също намалява риска от SIDS, а сред съветите за безопасен сън е и категоричната забрана да се пуши около бебето.

Стереотипите и препоръките за безопасност по време на сън са много остарели. Най-високият процент детска смъртност (26%) при бебета от 0-1 година е в резултат на SIDS. Заради това, в световен мащаб се провеждат програми и проекти, финансирани както от правителствени, така и от неправителствени организации, чиято цел е провеждане на изследвания и обучение на обществото за това как да се намали опасността от синдрома на внезапната детска смърт (SIDS). Все още не са ясни причините за този синдром, затова усилията са насочени към информиране на семействата какви лесни стъпки и мерки да предприемат, за да допринесат за по-безопасния сън на своето бебе и по този начин да намалят риска от SIDS.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама