Двойно повече чужденци ще работят по Черноморието това лято

15:00, 24 май 18 25 778 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Два пъти повече чужденци ще обслужват туристите по южното ни Черноморие това лято, предаде БНР.

До момента подадените в регионалната служба по заетостта в Бургас декларации от работодатели са за наемане на 822- ма сезонни работници от трети страни, посочи Пенка Кирилова, директор на Регионалната служба по заетостта:

„Основно – от Украйна, Македония, Русия, Молдова. Най-голям е броят на исканията, от страна на работодателите, за наемане на сервитьори, помощник – готвачи, камериери, пиколо и бармани. И всички останали, които са свързани в сферата на хотелиерството и ресторантьорството. За съпоставка, със същия период на миналата година, когато почнахме да приемаме от днешна дата, 22 май, миналата година приехме декларации от работодатели за наемане на 467 лица. Голям е интересът от страна на работодателите. Очакваме активност от тяхна страна поне до средата на юли“

Миналата година работната заплата, която са получавали чуждите граждани у нас е била около минималната, докато през тази се очаква да е малко над нея, уточни Пенка Кирилова. По данни на бюрото по труда за Южното ни Черноморие все още има над две хиляди незаети работни места в сферата на туризма. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама