Предвижда се морска връзка между Бургас и Истанбул

15:10, 18 май 18 25 569 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След проведения двустранен форум на турски и български предприемачи за осъществяване на морска линия Бургас- Истанбул се установи, че страната ни никога не е имала толкова добри бизнес връзки с Турция и тази авиовръзка ще е изключително полезна за бизнеса. Това каза по време на двустранен форум в Бургас заместник- кметът на общината Красимир Стойчев.

Според предварителните планове, крузните кораби ще изпълняват по поне три плавания седмично по линията Бургас – Истанбул. Цената на пътуването все още не е уточнена, но няма да бъде висока. Това обяви пред журналисти изпълнителният директор на Пристанище – Бургас Диян Димов. По думите му, все още се търси круизен оператор, който да поддържа линията, съобщи ''Дарик''.

„Добре е, че Турция участва с дотации в круизния бизнес. Последните проблеми в региона се отразиха на този вид туризъм и там. От тази година субсидията дори е увеличена. На 100 души се отпускат 4 500 долара от държавата. Това е достатъчно за покриване на разходите за горива, което ще направи билетите достъпни по тази линия. Около 200 лева би струвало пътуването до Истанбул, ако няма подкрепа от страна на държавата. Направили сме вече разчети по това предложение. Идеята може да бъде реализирана“, коментира Димов.

Генералният консул на Турция в Бургас Нурай Иньонтепе каза, че връзка по море между турското село Инеада и Бургас може да развие бизнес отношенията и туризма между двете страни. По думите му предимство на една такава транспортна линия е възможността турски граждани да идват до Пристанище Бургас, където да получават разрешително за 48 часа, за да могат да се възползват от различните видове туризъм в региона. Консулът добави, че турските бизнес среди проявяват интерес към възможностите за съвместно производството и внос на български плодове, житни култури, животински и млечни продукти, а също така и в текстилната индустрия, предаде ''24 часа''.

С турската страна се обсъжда и облекчаване на визовия режим за туристи, пристигнали в южната ни съседка по море. Димов не се ангажира със срокове за пускането на линията. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама