50% от земеделската продукция около Карнобат е унищожена след градушката

12:05, 18 май 18 25 541 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Големи щети е нанесла снощната градушка върху земеделската продукция в Карнобатско. Унищожени са посеви и овощни насъждения и в две села в Айтоско.

50% от земеделската продукция в региона около Карнобат е унищожена след вчерашната градушка. Ледените късове са били с големината на яйце и все още има купчини от тях по улиците, съобщи зърнопроизводителят Теодор Тодоров пред БНР. 

"Слънчогледът е унищожен на 100%, рапицата е унищожена на 50%, пшеницата също на 50%", добави той. Нанесени са сериозни поражения върху лозята и трайните насаждения. 

Обстановката в Карнобат е била бедствена заради обилните валежи и градушката, обясни кметът на общината Георги Димитров.

"За много кратко време се изсипа около 20 литра дъжд на квадратен метър. Междуприемните шахти не можаха да поемат водата. Тя изби по улиците. На две-три места се образуваха едни големи локви с дълбочина около един метър. В едно от училищата няма да има занятия, в училище "Христо Смирненски" изключихме тока. Наложи се да го изключим, защото бяха пълни воронките на улуците с лед и водата изби. в помещенията. Жалко е, че замина реколта, която няма ка да бъде възстановена", съобщи Димитров.  

Силен валеж е имало и в Айтос. Вятърът е изпочупил клони, като дъждът и там е бил придружен с град. Градушката е нанесла поражения и върху земеделската продукция в айтоските села Пирне и Дрянковец, съобщи Рачо Рачев, ръководител на дирекция "Кризи, бедствия и аварии".

Масово има нанесени щети на насажденията, на овощните градини, на зеленчуци, домати, картофи, пипер. В момента комисия установява мащаба на нанесените щети.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама