Представят за пръв път икона от слонова кост в Бургас

11:30, 19 май 18 / Любопитно 25 554 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

 

Изключително ценната двустранна икона от слонова кост, открита при разкопките на крепостта Русокастрон през 2017 година, ще бъде представена пред публика за пръв път в нощта на музеите днес в зала „Трезор“ на Археологическата експозиция, на улица „Богориди“ 21, съобщи ''Дарик'' 
 
На лицето й са представени архангел Гавраил в ход наляво и Свети Василий Велики. На обратната страна са два релефни кръста – процесиен и напрестолен. Изработена е в средата на Х вак в Константинопол, принадлежала е на византийски император или на член от семейството му.
 
Такива икони са изработвани в частните владетелски ателиета само за членовете на най-близкия кръг около императора. Находки като тази днес могат да се видят само в колекциите на най-големите световни музеи като Лувър, Берлинския музей, Британския музей и Метрополитън.

Подобни изящни творби се съхраняват в съкровищниците на най-големите западноевропейски катедрали. Те са дарени там от рицарите на четвъртия кръстоносен поход, които са ги отнесли след разграбването на императорската хазна в Константинопол през 1204 година.
 
При разкопки, подобна находка се открива едва за втори път в целия свят. Любопитното е, че първата е намерена също в България, в далечната 1901 г. Тогава френския археолог Жорж Сьор открива фрагмент от подобна икона при разкопките на крепостта „Трапезица“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама