Ангелкова проверява състоянието на водата по Черноморието

14:45, 15 май 18 25 582 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Министър Николина Ангелкова провери коритото на река Хаджийска преди началото на сезона.

Причината е, че в предходни сезони имаше редица сигнали за проблеми свързани с неприятни миризми. В момента състоянието на устието е отлично, няма затлачвания и натрупани наноси. Според Ангелкова посочи видимо има резултат от мерките по почистването на реката, а те ще продължат до края на месец май. По думите й след всички предприети действия от общината и държавата, не се очаква това лято да има проблеми по плажовете около устието на реката.

Кметът на Несебър Николай Димитров обясни, че тонове земна маса и тиня са изкарани от реката, а последното почистване е струвало 10 хил. лв. Реката е доста голяма и все още продължават дейностите по нея.

Според пробите на РЗИ от края на 2017 г. водата е с отлично качество за къпане. И тази година плажът е със сертификат Син флаг за високо качество. През юни ще бъдат взети и първите проби на водата за този сезон, след това проверки ще има в средата и края на лятото. 

Всички заведения с одобрени схеми по ивицата имат изградена канализация, информира министър Ангелкова. Всички изисквания на закона са спазени, а през активния сезон ще се следят стриктно дали се спазва одобрената за разполагане площ на преместваемите обекти, а също така и дали са свързани към канализационната мрежа. Съвместните проверки с Министерството на околната среда и водите ще продължат през целия сезон.

Министърът провери и пречиствателната станция на Несебър и установи, че тя има капацитет да поеме вода и в най-натоварения туристически месец. В инспекцията се включиха и представители на местните контролни органи. Пиков момент в сезона е периодът от края на юли до последните дни на август, ръководството на станцията ме увери, че и тогава няма да има проблем с пречистването на водата, каза още министърът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама