Разширяват пречиствателната станция в Царево

11:50, 14 май 18 25 598 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Предвижда се изграждането на още един био басейн на пречиствателната станция в Царево, тъй като един реактор не е достатъчен, каза кметът на Община Царево Георги Лапчев.

Разширението на пречиствателната станция в Царево трябва да се извърши от създадената  ВиК асоциация, която ще бъде бенефициент на проектите, предаде БНР.

Същото важи и за разширението на пречиствателната станция в Лозенец, там има задържателен механизъм:

"За Варвара мисля, че сме изчистили проблема. Останаха ни още няколко документа, които ще трябва да изравним с институциите. Да се надяваме, че държавата, която единствена може да изгражда пречиствателни съоръжения, ще ни обърне и на нас внимание. Не мисля, че има проблем със замърсяване на водата. Ако имаше такъв, то с годините назад това щеше да се види. Много се преекспонира темата - чиста морска вода. Например в нашата съседка Гърция темата за пречиствателни съоръжения въобще не съществува. Там няма. Има едни тръби, които се изливат много навътре в морето. Не е лошо да се мисли и в тази посока, защото морето е затворено, не е проблем от деретата да се излива в морето технически пречистена вода. Още повече в зоните, наситени от хора, именно в Царево и Лозенец, има действащи пречиствателни съоръжения, които успяват и на този етап да пречистят всичката отпадна вода. 
Имаме проектна готовност за абсолютно всички наши населени места, още миналата година разработихме проектите за Синеморец и Варвара. Имаме отдавна проекта за Ахтопол. Не намерихме финансиране тогава. Разширението на пречиствателната станция на Царево засяга и изграждането на още един био басейн. С новия програмен период разширенията на Лозенец и Царево попадат в това разширение. ВиК - Бургас предвижва процедура по изграждане на няколко нови колектора и водопроводи, именно в тази водоснабдителна асоциация, която ще прави това. 
По отношение на бъдещите проекти, предвиждаме и в бъдеще една пречиствателна станция в Резово. Община Царево търси всякакви възможности за решаване на проблема с отпадните води. Истината е, че не е чак толкова страшно положението..."

Все още без пречиствателни съоръжения остават Синеморец, Варвара и Ахтопол. Морската вода покрай техните плажове е чиста, увери Лапчев.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама