Миньори от Маришкия басейн протестират в София

07:50, 24 апр 18 25 1547 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Синдикатите в Мини "Марица-изток“ протестират днес в София с искане за по-високи цени на въглищата. Миньорите се събират пред Министерството на енергетиката. Протестиращите настояват цените на въглищата да се увеличат с 15%, за да се извършат най-необходимите инвестиции в мините. Заплатите в ТЕЦ-а не са увеличавани от десетина години, алармираха синдикатите.

Въгледобивното дружество отчита печалба за сметка на неизпълнението на инвестиционната си програма. Това застрашава здравословните и безопасни условия на труд на работниците и поставя пред опасност бъдещето на целия енергиен комплекс „Марица-изток“, смятат синдикалистите. 

В момента цената на тон условно гориво е 77 лв на тон, а с увеличението ще се повиши с 8 лв., съобщи Стоян Стоянов- синдикален представител на КТ „Подкрепа“ в Рудник 1 пред БНР. 

Още през януари от синдиката обявиха, че настояват за спешно увеличение на цената на въглищата, добивани от Мини "Марица-изток" с поне 15% за плавно компенсиране на периодите с неизвършвани разходи и ненаправени инвестиции. 40% от производството на електроенергия в България е застрашено. Причината е, че в Минно енергийния комплекс "Марица-изток" са налице предпоставки за неуправляемо съчетание на геоложки, технически, технологични, транспортни, финансови и екологични рискове с каскадни и катастрофални последици на площ до 100 кв. км., смятат от КТ "Подкрепа", съобщи "24 часа".

Ако не се вземат спешни мерки, реалното развитие на ситуацията е недостиг на електроенергия, драстично повишени цени и напрежение във всички сфери на индустрията и обществения живот, допълниха от конфедерацията. Синдикатът настоява до средата на настоящата година да се премахнат ценовите дисбаланси и недостатъци на действащата система за изчисляване на цената на въглищата, добивани от Мини "Марица - Изток".

От КТ "Подкрепа" уточняват, че ТЕЦ "Марица-изток 2" има много малък относителен дял на регулирания пазар и това на пръв поглед "чудовищно увеличение" е възможно да не повлияе на сметките на битовите абонати. Конфедерацията заявява, че е недопустимо в Мини "Марица-изток" от години да не се извършват необходимите дейности за рехабилитация на старата 50-60 годишна техника. Според синдиката всяка година във въгледобивното дружество не се извършват дейности за поне 50 милиона лева.

Недопустимо е и че цената на въглищата е подценена с 50% спрямо пазарните борсови стойности и с между 15 и 30%, спрямо себестойността, пресметната по методиките на утвърдени консултантски фирми, експертни становища и специалните стандарти, смятат от синдикалната организация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама