В Бургас регистрираха нов случай на лаймска болест след ухапване от кърлеж

10:50, 05 апр 18 25 787 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Нов случай на лаймска болест е регистриран само през последната седмица в Регионалната здравна инспекция в Бургас. Кърлежите са причинителите на това заболяване, както и на марсилска треска. Болестта може да се прояви и след месец, твърдят специалистите.

Четири различни вида бактерии са основните причинители на лаймската болест. А със затоплянето на времето популацията на кърлежите се увеличава, затова и работим съвместно с дезинфекционната станция и с общината, за да се вземат своевременно мерки срещу разпространението им, коментира д-р Вергиния Цанова от Регионалната здравна инспекция пред БНР.

"Тази година беше доста топла зима, като изключим няколкото дни мартенско застудяване. Беше и доста влажна, което предвещава бум на този вид насекоми. Когато някой намери кърлеж по тялото си, трябва да го отстрани много внимателно. Но само ако човек е абсолютно сигурен, че може да го направи. Най-добрият начин е той да се обърне към медицинско лице, за да отстрани правилно кърлежа от тялото му. Ако части от кърлежа останат в тялото, мястото трябва да бъде обработено от хирург. Различни са заболяванията, на които кърлежите са резервоари. Най-тежките случаи са кримската хеморагична треска, марсилската треска, лаймската болест, но има много други заболявания, които се срещат изключително рядко, но и в много по-късен етап след заразяването. Най-добре е да се вземат и профилактични мерки. когато хората посещават райони с буйна трева и растителност, трябва да носят стегнати дрехи, които да не позволяват преминаване на кърлежите по тялото. Трябва да се ползват и репеленти, които да отблъскват насекомите", каза още д-р Цанова.

Както и задължително след разходка сред природата задължително да се преглеждаме да нямаме по себе си кърлежи, допълни Вергиния Цанова. От здравната инспекция са констатирали и бум на заболели от лаймска болест, допълни специалистът. 

"Което и интересно, защото до този момент през годините се регистрират случаи на марсилска треска, но не и на лаймска болест. Болестта преминава в три стадия. Има и доста дълъг инкубационен период, който може да надхвърли и месец. Първоначално се появява зачервяване на мястото на ухапването. След това се появяват най-често грипоподобни симптоми с висока температура, отпадналост и болки в мускулите, главоболие, може да се появи и кожен обрив. Също и резки колебания на кръвното налягане, но и да настъпят всичките тези симтоми много месеци след заразяването", обясни д-р Цанова.

И задължително трябва да се направи консултация със специалист, съветва още тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама