България - един от големите производители на черен хайвер от есетрови риби

15:00, 31 мар 18 25 914 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Черен хайвер и есетрови риби в Странджа - оказва се, че всичко това е възможно в Рибарника край Малко Търново. В бетонните басейни се отглежда още и японска пъстърва, предава БНТ.

България е един от големите производители на черен хайвер от есетрови риби на Балканите, а в Европа се нарежда на 5-6 място. Есетрите в Рибарника в Странджа се чувстват като у дома си, разказва рибовъдът Владимир Тодоров.

"Според мен са идеални условията по отношение на температурата и химичния състав на водата, също и за кислорода не сме имали проблеми", обяснява той.

Рибарникът край Малко Търново е построен през 70-те години на миналия век. Работи известно време, след което е изоставен. След 2000-та е ремонтиран и отново зарибен. Разположен е върху площ от около 10 декара. 

Владимир Тодоров работи в Рибарника повече от 10 години. "Значи има значение при есетрите, които след петата година могат да се определят на мъжки и женски, тъй като мъжките риби не се използват повече освен за консумация, а женските след 8-9 година започва залагане на черен хайвер, които предстои да организираме едно малко производство, защото 80% от женските вече са узрели и са в отделен басейн. Ваденето на хайвера по принцип трябва да започне през март, защото в природата април - май есетрата си хвърля хайвера. Тука имаме не повече от 3 тона зрели женски. Това дали ще презрее тази година или не няма никакво значение, защото тя на следващата година залага есетрата хайвер с по-високо качество", обяснява той.

А най-екзотичните риби в Рибарника, които сега се опитват да приспособят към българския климат са чига и сьомга. Интерес предизвиква и пъстървата, която е бяло-жълта на цвят.

"Това е японска пъстърва, която е правена с генно инженерство. По-издържлива е на болести. Има и недостатък, че расте малко по- бавно. В момента имаме 40 000 пъстърви зарибителен материал, които са една част вече са за консумация. Това е един процес, който продължава между 12 и 18 месеца, говоря за дъговата пъстърва. При дъговата пъстърва след две-три години при дъговата пъстърва имаме намерение да направим хибрид между сьомга и нея - тя се казва сиджуц, която е много издържлива на болести. За мен е много важно, защото тук не ползваме никакви медикаменти", допълни Тодоров.

Водата в България е подходяща за шаран и моруна, които допълват разнообразната палитра от риби и можете да поръчате на място да ви ги приготвят в кухнята. Рибарникът край Малко Търново засега е единственият в Югоизточна България, но с амбициите в близките 5-6 години да се разрасне. Покрай новото производство и Странджа да живне, надяват се хора от региона.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама