Миночистачът "Прибой" се завърна от учение "Ariadne-2018"

11:30, 22 мар 18 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Завърши участието на базовия миночистач „Прибой” от състава на флотилия бойни и спомагателни кораби на българските Военноморски сили в учението на противоминните сили на военно-морските сили на Гърция "Ariadne-2018". Учението се проведе в периода от 9 до 16 март в акваторията на залива Патра и източната част на Йонийско море.

На 5 март „Прибой” напусна пункт за базиране Бургас и извърши преход до пристанище Патра. По време на прехода, който бе извършен в тежки метеорологични условия (силен вятър и вълнение), корабът премина през проливите Истанбул и Чанаккале, както и покрай нос Матапан (най-южната част от континентална Европа).

В учението „Ariadne-2018”, освен нашия кораб, участваха и кораби от състава на противоминните сили на ВМС на Република Гърция, Кралство Великобритания, Кралство Испания, Република Италия, Република Турция и Република Румъния, съобщи БНР.

По време на задграничното си плаване базов миночистач „Прибой”, под командването на своя командир капитан III ранг Христо Гинев, проплава над 1800 морски мили, прекара над 300 часа на море и успешно изпълни всички поставени задачи.

Екипажът на кораба участва в отработването на упражнения по провеждане на кораби през предварително протрален канал, борба с асиметрични заплахи, отразяване на атаките на въздушен противник, разписание по приемане и предаване на леки товари и поща на море, тактическо маневриране и противоминни операции с контактен трал. При изпълнението на противоминните операции с контактен трал беше протралена една котвена мина.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама