Започна мащабно почистване на канала, свързващ Бургаското езеро с Черно море

09:30, 16 мар 18 25 536 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

За първи път от 1986 г. започна мащабно почистване на канала, който свързва езерото Вая с Черно море. Мащабната операция стана възможна след спечелен проект по трансгранично сътрудничество, който осигури финансиране от 400 000 лева, съобщи БНТ.

На участъка от моста до Океански риболов до моста на крайезерния бул. "Захари Стоянов" започна работа тежка техника. Освен гъстата тръстика, която затруднява оттичането на езерото към морето, през годините в канала са хвърляни различни промишлени и битови отпадъци.

След като бъдат изгребани от багера отпадъците ще бъдат превозени до депото за смет, а брегът на канала ще бъде укрепен, ще се прокара път и мястото ще стане достъпно за разходки и риболов.

Областният управител Вълчо Чолаков провери на място работата по почистването и изрази увереност, че отварянето на пълния капацитет на канала ще намали до минимум опасността от преливане на езерото и заливането на крайбрежните пътни артерии.

"Разливът на вода, който виждате в момента, няма да го има, тази тръстика няма да се вижда, всичките тези наноси, които в момента се вадят и са зад нас, ще бъдат изчистени. В канала проводимостта ще бъде на 100% максимално", обясни Чолаков.

Само преди броени дни след обилните дъждове езерото Вая отново вдигна нивото си и застрашаваше да залее пътя. 

Проектът ще обхване участък от 400 метра и е на стойност 400 000 лева. Операцията по основното почистване на канала и изграждането на път и дига ще завърши в края на април.
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама