Благотворителна изложба набира средства за Строителния техникум в Бургас

15:30, 18 мар 18 25 397 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Благотворителната изложба за набиране на средства за възстановяване на фасадното пано върху сградата на Строителния техникум в Бургас ще се проведе на 19 март. Паното изобразява патрона на училището Кольо Фичето. 

Кампанията, организирана от неговите бивши възпитаници Минка Кюркчиева, сега помощник-директор, и арх. Събин Попов, започна преди месец, съобщи БНР. 

Необходимият финансов ресурс за възстановяването на мозайката е около 15 000 лв. Възстановителните работи включват наемане на скеле, измиване с пароструйка на оригиналната част, премахване на унищожените участъци и възстановяване на оригиналния контур по архивни снимки. Ще се измаже с мазилка, максимално близка до оригиналната и със структура и техника на полагане, характерна за сграфитото. Целта е да се постигнат цветове, близки до оригиналните.

Проектът е на Дружеството на художниците в Бургас, което ще изпълнява възстановителните работи под надзора на авторите. Контролът ще се осъществява от училището и от обществения съвет към него. Срокът, който е необходим за възстановяване на паното, е около 20 дни.

За събирането на необходимите средства, настоящите ученици са подготвили свои авторски творби - рисунки, скици, графики и други, които ще бъдат разиграни на благотворителен търг на 19 март в Морското казино от 17,30 ч.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама