Почетоха паметта на жертвите на атентата при гара Буново

15:50, 09 мар 18 25 416 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Активисти на НФСБ, симпатизанти, граждани и жители на Буново се поклониха пред паметта на невинно загиналите при атентата на гара Буново. На поклонението присъстваха вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов, народните представители Валентин Касабов, Борис Ячев, Христиан Митев, Росен Живков и Петър Петров, заместник-председателят на НФСБ и директор на телевизия СКАТ Данчо Хаджиев.

Днес се навършват 33 години от най-кървавия атентат в българската история, извършен от дейци на протурския тероризъм у нас. Бомбата е поставена във вагона за майки с деца на влак № 326, който се движи от Бургас за София. Загиват 7 души  – 3 деца и 4 жени. Тежко ранени са 9 души, след които също има две деца.

Жертвите вероятно щяха да са много повече, ако влакът не беше закъснял с две минути и взривното устройство бе избухнало в тунела, бе припомнено по време на поклонението.

„Както всяка година и тази сме тук, за да засвидетелстваме своето преклонение и почит пред невинните жертви на протурския тероризъм“, заяви вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов след като на мястото на атентата бе извършена заупокойна молитва и присъстващите отдадоха почит с едноминутно мълчание.

Той припомни, че след етап на обществена забрава е изграден паметник на жертвите от атентата, пред който оттогава до днес се отдава почит на загиналите.

„Но освен преклонението пред жертвите и решимостта ни да не допуснем подобни зверства, ние успяхме и в още нещо – в премахването на чешмата в село Трънак, Община Руен, Бургаско, издигната в памет на тези, които извършиха този престъпен акт и които бяха осъдени на смърт. Чешма, която беше изградена напук на историческата правда, за да противопостави турския на българския етнос, като тържество на тероризма и надмощие на турския над българския етнос. Успяхме да
премахнем тази чешма, защото никъде в света няма паметник на тероризма“, заяви в словото си Валери Симеонов.

Той добави, че паметникът не е място за политически речи и затова ще заяви само категоричната си убеденост, че пътя към просперитета на България е модела на обединените патриотични сили.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама