Дигата в Тръстиково още не е оправена пет месеца след наводнението

18:30, 08 мар 18 25 502 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Почти пет месеца след наводнението в община Камено, част от старите проблеми с непочистените държавни участъци от канали и неподдържани диги, са неразрешени. Снеготопенето и последвалият дъжд през последните дни изправи на крак отново кметове и хора, съобщава БНР. 

Наводнени полета, недостъпна земеделска земя, това е картината, която се разкрива по пътя от Константиново през Тръстиково до Ливада, Снеготопенето и дъждът са превърнали в огромни локви терените, обясни кметът на Тръстиково Иванка Драгова и допълни, че подготвя докладна до общината, ще бъде направена и подписка.

"Най-голямата болка за нашето село е дигата, която от предното наводнение има сринати участъци. Това е заради безотговорното поведение на "Напоителни системи", вече пети месец почти не предприемат никакви действия. Няколко пъти идваха, оглеждаха терена, но не се поема никаква отговорност от тяхна страна", обясни Драгова.

"Другият ни проблем е, че под реката има една тръба, която извежда водите, които се събират в самото село. Тя е недостатъчна, за да поеме толкова голямо количество вода. Става тапа, която връща обратно водите в селото", добави още тя.

Благодарение на Жельо Вардунски, кмет на община Камено, два пъти бяха почистени деретата и каналите. "Това ни спасява, ако не беше направено, щеше да има поражения сега. В момента най-засегнати са земеделските стопани. Техните земи са под вода", каза още Драгова.

Много от дворовете на хората са се напълнили с вода. 

Подобна е и ситуацията в Ливада. Дворовете на къщите на хората са пълни с вода, особено на тези, които са в ниското. Някои жители са били изведени от домовете си от близките си, разказаха познатите им.

Не е имало евакуация на хора, обясни кметът Ангел Радев. Ситуацията е нормална и спокойна. Проблемът е непочистеният участък на канала, който е държавен. Той е около километър и 200 метра, уточни Радев и сочи къде свършва общинската част и къде започва държавната. Там, отдалеч, изобщо не може да се разбере дали става въпрос за нива или водоем, на практика теренът е неизползваем.  

Тук вече са направили и докладна и подписка до областния управител. "Все още нямаме никакъв резултат. Нямат пари и не могат да го почистят. Ако дойде повече вода, някой проливен дъжд, тези хора, които са около герена и от двете страни, пак ще бъдат наводнени. Трябва областният управител да нареди и да изпратят багер, за да се почисти", коентира Радев.

"Необходимата сума е около 1 200 лева. И да ги съберем помежду си, няма как да почистим сами, защото теренът е държавен и нямаме право, може да ни глобят", поясни Радев. 
 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама