Търсят матроси за Военноморските сили във Варна и Бургас

17:00, 05 мар 18 25 1074 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Военноморските сили търсят 75 матроси за попълване на състава на военните формирования. 50 от вакантните длъжности са за поделенията във Варна, а останалите за Бургас, съобщи БНТ. Желаещите да облекат военноморската униформа трябва да отговарят на изискванията от Закона за отбраната - да имат чисто съдебно минало, средно образование и добро медицинско и психологично състояние. Те ще положат и изпити по обща култура и физическа подготовка. 

Половината от матросите се набират за корабните поделения, които участват в операциите на НАТО и Европейския съюз, както и за военните формирования с най-висока готовност, които трябва да гарантират сигурността в Черно море. Останалите 50% са за брегови поделения. Там, където имаме необходимост от изпълнителен състав.

Сред най-атрактивните специалности са радиотелеграфисти, радиомайстор, мерач на лека картечница, електротехници и палубни моряци.

"Търсим също така хора, които са специализирани в използването на морското оръжие. Изключително атрактивно според мен са хората, които работят с електроника и които са оператори на системите за бойно управление на корабите, на фрегатите, на новите единици, с които предлага Военноморските сили", обясни контраадмирал Митко Петев, командир на Военноморските сили.

И във флота има тенденция за отлив от военната професия. Една от причините е ниското заплащане. "Факт е, че има едно значително изоставане в тяхното заплащане. Като 609 лева се формира по формули, които очевидно не отговарят на поскъпването на живота", коментира контраадмирал Петев. Той отбеляза като положителна стъпка повишението на заплатите на военнослужещите в българската армия с около 10%. Този факт ще помогне за попълване на състава.

"Имало е години, когато за едно място са кандидатствали до 10 матроса. Към момента на последните изпити са малко по-малко от двама човека за едно място. Все пак мога да кажа, че сравнение с другите въоръжени сили, имаме достатъчно кандидати за местата, които са обявени", заяви контраадмирал Петев.

Военноморските сили предлагат на бъдещите матроси възможност да подобрят своята квалификация чрез система от курсове. Тези, които покажат добри качества, могат да постъпят в колежа за старшини. Срокът за подаване на заявления от кандидатите изтича на 30 март.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама