Показват първите градоустройствени скици на Бургас след Освобождението

18:30, 22 фев 18 / Култура 25 553 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Eдни от първите градоустройствени планове на Бургас ще бъдат представени по време на публична лекция, част от образователната програма на РИМ-Бургас "Опознай Бургас и Бургаския край", съобщи БНР. Автор на лекцията е уредникът на Историческата експозиция Владимир Анигностов. 

В 16.00 часа в петък, в Изложбената зала на Историческия музей, Анигностов ще покаже малкоизвестни образи от скици и чертежи, част от Градоустройствения план на Бургас, изготвен през 1891 г. Скиците са приети в Историческата експозиция на РИМ-Бургас като дарение от Антоанета Хаджипетрова - архитект-проектант в Проектантския отдел "Архитектурен" към НИПК-София, и са служили в работата й в периода 1986-1996 г. 

Разпечатани са върху големи листи, като някои са съставна част от Градоустройствения план в момента на обнародването му - 1892 г., а други са планове за дворова или улична регулация на отделни квартали от периода 1899-1907 г., които са допълнително гласувани и добавени в плана.

Всяка от скиците съдържа номерации на парцелите, които обхваща, като чертежът се застъпва зонално със съседните участъци в четирите посоки. Особено важна е означената и постоянно приета номерация на градските квартали (терените между четири улици). Към 1891 г. те са обособени и определени на 289 на брой. Постъпилите в музея скици обхващат градската площ, която се припокрива с днешната централна част на града.

В лекторията ще се направи и съпоставка и с друг известен Градски план на източната част на града, възложен от Общинското управление на инж. Жозеф Ананиян и изготвен от него през 1880 г. Той изобразява разпределението на градските зони, квартали и улици непосредствено след Освобождението, но е ценен източник - с означенията на заварените обекти, за облика на Бургас от периода на Възраждането.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама