Кукерите от бургаския квартал "Меден рудник" обикалят с благотворителна кауза

08:00, 18 фев 18 25 662 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кукерски игри предстоят днес, на Сирни Заговезни, в бургаския квартал Меден Рудник. Местната общност с подкрепата на читалище "Паисий Хилендарски 1928" ги организира от 1972 година, съобщи БНР.

Тази година кукерската група „Козият рог“, която ще пресъздаде традиционните ритуали е инициатор и на благотворителен концерт, съобщи дългогодишният й ръководител Тодор Чепов, който вече не участва в игрите, но в групата са двете му дъщери.

„Тази година в „Козият рог“ се включиха 60 души, има деца на 5-6 години до мъже на 45. Основната група е от кукери, облечени с кози кожи, със закачени звънци на кръста. Има много персонажи – булка, зет, поп, доктор и докторка. Обикаляме десетки къщи в квартала и пресъздаваме сцени от живота. Спазваме традицията и се оптиваме да уважим всички които са съпричастни към нея", обяснява Чепов.

Фолклорен благотворителен концерт ще започне в 15.30 ч. в двора на училище „Найден Геров“. В него ще участват оркестър "Зеленика", народните изпълнители Ваня Дженезова, Цветелина и Панайот Стойчеви, танцьорите от фолклорен клуб "Пламък". Събраните средства ще бъдат дарени на нуждаещ се жител на квартала. 

Обикалянето на кукерите по домовете ще започне от 8 часа сутринта, като групата ще се събере в дома на "Царя" на ул. "Въстаническа" №55. Ритуалът „заораване“ ще бъде пресъздаден в 17 ч., в двора на бившата Професионалната гимназия по корабостроене.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама