И в Бургас протестираха срещу мръсния въздух

15:17, 17 яну 18 25 587 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бургазлии излязоха в морския град на мирен протест с лозунги и кислородни маски в знак на недоволство срещу замърсяването на въздуха, съобщи БГНЕС.

Повод за протеста са зачестилите сигнали от определени комплекси в Бургас за обгазяване от страна на рафинерията и дървопреработвателния завод в близост. Организиратори са Инициативния комитет за дейността на "Кроношпан" и Организацията за закрила на българските граждани.

Жители на различни жилищни комплекси в града се обединиха около мнението, че данните от информационните табла на мобилните измервателни уреди не отговарят на истината, а усещането за нефтени продукти във въздуха и фините прахови частици са се увеличили.

Протестиращите настояват за по-строг контрол към отговорните институции и закупуването на независима лаборатория, която периодично да измерва качеството на въздуха.

Протестиращите връчиха исканията си на заседаващата Постоянна комисия по опазване на околната среда и водите към местния парламент. Местната власт не отрече за множеството сигнали и проблеми с въздуха.

„Единственото, което можем да поемем като ангажимент, е общинските съветници от комисията, заедно с администрацията, да посредничим в една такава среща между тях и РИОСВ-Бургас и РЗИ Бургас“, каза Георги Митев, общински съветник и началник на Агенция по храните Бургас, предаде БГНЕС.

Общинският съветник Бойчо Георгиев заяви, че самият замърсител може да бъде накаран да купи съответните уреди. „Доколкото знам на "Кроношпан" преди половин година са им разрешили с 20% да си повишат капацитета. Тогава това е можело да бъде поставено като условие. Да закупят апаратура за непрекъснати измервания, защото виждате, че продължават оплакванията от гражданите и продължават замърсяванията“, каза той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама