Бургаските водолази честват Никулден с ретро дайвинг от Моста

12:00, 02 дек 17 25 472 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Атрактивни демонстрации по ретро дайвинг от Моста ще покажат водолазите на празника на Бургас - Никулден. Подводните приключения ще започнат на 6 декември от 11.30 часа.

Гмуркачите ще покажат пред бургазлии как се използва тежката подводничарска техника.

За целта ще се използва автентичен водолазен костюм от 60-те години. Той се състои от гумиран костюм и твърд месингов шлем с три илюминатора. Костюмът е свързан със сушата с така наречената "пъпна връв" - шланг, по който до гмуркача постъпва въздух от сушата. Към него е прикрепен и кабел за аудио комуникация.

Водолазният костюм е 90-килограмов. Оловният баласт е 32 кг., костюма е 15 кг., толкова е и всяка от обувките, а шлемът е още 14 кг. Водолазно оборудване от този тип е предназначено за слизане на дълбочина до 80 метра.

Този водолазен костюм вече е излязъл от употреба и не се използва. Неговото предназначение е било при дълбочинни дейности като огледи под вода, строителни работи на дъното на водоеми, изграждане на пристанища и други. Този костюм е масово използван при работа на дъното на Бургаския залив преди години.

Освен демонстрациите, всеки, който е водолаз и има желание да пробва, ще има възможността да се потопи с автентичния водолазен костюм на четири метра дълбочина и да разгледа отблизо морското дъно под Моста.

Събитието се организира от Сдружение "Приятели на морето-Бургас" за четвърта поред година, със съдействието на Община Бургас.


 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама