МОСВ предлага мерки за регионалното депо в Бургас

15:27, 27 окт 17 / Политика 25 844 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

МОСВ подготвя мерки за пренасочване на битовите отпадъци на 9-те общини в Област Бургас от неработещото регионално депо. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов, който участва в инспекцията на завода за отпадъци на София заедно с кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова и ръководителя на отдел „Кохезионна политика и екооценки” в ГД „Околна среда” на Европейската комисия Джордж Кремлис.

Подготвяме спешни мерки за затвореното депо, които ще предложим на правителството и очаквам да бъдат одобрени на извънредно заседание още в понеделник“, каза министърът. Депото беше затворено заради компрометирана дренажна система и по първоначална оценка възстановяването му ще отнеме няколко месеца. Утре министър Димов ще бъде в Бургас, където с кмета на общината Димитър Николов и директора на РИОСВ – Бургас Тонка Атанасова ще вземат решение за осигуряване на временни депа и площадки за битовите отпадъци на деветте общини. Това решение ще бъде представено в понеделник на Министерския съвет, така че да не се създава кризисна ситуация в Бургас и региона. „Въпреки че с депото има сериозен проблем и в момента не може да бъде използвано, няма изтичане и опасност от замърсяване на околната среда“, увери министър Димов. Днес той ще обсъди мерки за подобряване на контрола на язовирите с министъра на икономиката Емил Караниколов.

Министърът даде висока оценка на завода за третиране на битовите отпадъци на София, като припомни, че от 100% боклук са постигнати 80% суровина и само 20% отпадък. Нено Димов очаква до края на годината МОСВ и Столичната община да приключат с документацията по третата фаза на проекта по Оперативна програма „Околна среда“, която ще даде възможност RDF горивото да се изгаря в „Топлофикация София“. Според министъра този подход ще помогне и за решаването на още един сериозен проблем за подобряване качеството на атмосферния въздух и намаляването на фините прахови частици. „Последните данни от 2016 г. показват, че София е много близо до изпълнението на европейските критерии. С мерките на Столичната община очаквам София да бъде един от първите големи градове, за който ще докладваме на ЕК, че е постигнал нормите на годишна основа“, каза още Димов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама