Създадоха Инициативен комитет за дейността на „Кроношпан”

10:35, 28 юни 17 25 501 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Инициативен комитет, свързан с дейността на завод за дървесни плоскости „Кроношпан”, бе създаден в Бургас вчера. В него влизат 7 личности с авторитет в здравеопазването, бизнеса, културата и медиите. Те застават зад идеята да бъде проведен местен референдум, който да поиска мнението на гражданите дали желаят „Кроношпан” да извършва дейност в рамките на града и при какви условия.

„Създаваме този комитет във връзка със системното замърсяване на въздуха от страна на завод „Кроношпан”. Това е една своеобразна платформа, чрез която гражданите на Бургас могат активно да се включат в подобряване качеството на мръсния въздух. Те ще бъдат водещи в определянето на въпроса за предстоящата подписка, която ще стартира, след като приключи широката обществена дискусия по темата. Спряхме се на тази форма на допитване до гражданите, тъй като смятаме, че провеждането на референдум е най-демократичният начин за изразяване на волята на гражданите. А сигнали срещу „Кроношпан” не липсват в последните няколко месеца”, обясни по време на Учредителното събрание Стоян Грозев, който бе избран за председател на Комитета.

Той уточни, че Инициативният комитет няма за цел да доказва дали „Кроношпан” замърсява, или не въздуха на Бургас, защото за това си има отговорни институции. Акцентът пада върху будното гражданско общество, което ще има възможност да постави въпроса за съществуването и дейността на завода.

В продължение на няколко месеца гражданите на Бургас ще могат да изпращат своите предложения за формулиране на въпроса на имейл: [email protected]. Всички  те ще бъдат публикувани в страницата на Инициативния комитет във фейсбук. Отделно ще бъдат определени дати за публични дискусии по темата, които ще се обявяват предварително в социалната мрежа.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама