Откриха уран във водата на село в община Средец

16:10, 27 юни 17 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Уран е открит във водата на село Синьо Камене, община Средец, съобщиха от РЗИ-Бургас. Селото се водоснабдява с питейна вода от централен водоизточник – дренаж, вписан в регистъра на обектите с обществено предназначение, контролирани от РЗИ-Бургас и от каптаж „старата чешма“, осигуряващ вода за две къщи от населеното място.

В изпълнение на предписанието на 22.06.2017 г. с писмо от „ВиК“ ЕАД Бургас постъпи информация за проведените допълнителни анализи в Изпитвателна лаборатория по радиоекология и радиоизотопни изследвания към Институт по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Н. Пушкаров“, при които е установено: 1. Съгласно Протокол от изпитване №146/06.06.2017г. на питейна вода от дом Тодорови (дренаж) има отклонения на стойностите по следните показатели: „обща алфа активност“ - 0,73 Bq/dm³, при норма 0,1 Bq/dm³ и „естествен уран“ – 0,077 mg/l, при норма 0,03 mg/l.

2. Съгласно Протокол от изпитване № № 145/06.06.2017г. на питейна вода от дом Тодорови (каптаж „старата чешма“ осигуряващ вода за две къщи от селото) има отклонение на стойностите по следния показател: „обща алфа активност“ - 0,15 Bq/dm³, при норма 0,1 Bq/dm³.

Във връзка с предоставените от „ВиК“ ЕАД гр. Бургас данни и констатираните несъответствия с изискванията на Наредба №9 от 16 Март 2001г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели и с цел прекратяване въздействието на посочените фактори на околната среда върху здравето на населението, РЗИ-Бургас издаде предписание за спиране незабавно подаването на водата, използвана за питейно – битови цели, чрез водоснабдителната мрежа за населението на с. Синьо Камене.  

До привеждане качествата на водата от водоизточниците, подавана чрез водоснабдителната мрежа за населението на с. Синьо Камене, водата за питейно-битови цели да се осигурява чрез цистерни или да се доставя бутилирана такава. Да се предприемат необходимите мерки доставяната с цистерните вода да отговаря на всички изисквания на Наредба № 9 и да не създава риск за здравето на потребителите.

Към настоящия момент е връчена заповед на Директора на РЗИ-Бургас за Потвърждаване на Предписание № ДЗК - 206/26.06.2017 г. за спиране на дейност със значение за здравето на човека: Подаването на водата, използвана за питейно – битови цели, чрез водоснабдителната мрежа за населението на с. Синьо Камене.

Информирани са кметът на Община Средец и кметския наместник на с. Синьо Камене, които да предприемат спешни мерки за информиране на населението на с.Синьо Камене, чрез допълнително поставяне на информационни табели на обществените места в населеното място.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама