Декларация за ограничаване на посегателствата върху социалните работници прие Общински съвет – Бургас

14:36, 27 юни 17 25 405 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Общинският съвет в Бургас прие днес декларация за ограничаване на посегателствата върху социалните работници. Предложението е от групата на ГЕРБ. То е във връзка със случай на социална работничка, която е била нападната по време на работа в офиса на Агенцията за социално подпомагане в бургаския квартал „Победа”. Случката се разиграва през деня, като извършител е майка на шест деца живуща в района.

Агресията била заради еднократна помощ от 250 лева за първокласник, която тя трябвало да върне на държавата, защото детето не ходи редовно на училище.

Нападната служителка има над 13 години стаж в системата за социално подпомагане. Тя е получила удари по главата и тялото. От медицинското свидетелство става ясно, че жената имала и разместена става.

В момента на деянието на мястото е имало мъж, който успява да помогне на пострадалата. Той извикал и екип на бърза помощ.

„Ние, общинските съветници от Общински съвет Бургас, не можем да останем безучастни към този инцидент. Категорично го осъждаме!  Призоваваме представители на Министерството на труда и социалната политика и Министерството на вътрешните работи да намерят механизъм, с който подобни действия да бъдат ограничени. Факт е, че служителите на Агенцията за социално подпомагане в бургаския квартал „Победа” работят под стрес от физическа разправа. Скандалите и заплахите са всекидневие в работния им процес“ – посочват в декларацията си съветниците.

По думите им, в същото време обществото изисква от тези служители да си вършат задълженията съвестно и да упражняват строг контрол в сферата на социалното подпомагане. За да се случва това трябва да се вземат спешни мерки за подобряване условията на работа на служителите, като преди всичко да бъде осигурена тяхната безопасност.

Декларацията бе гласувана от всички политически сили в Общинския съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама