Търсят 236 чужди работници за сезона в Бургаско за заплати до 500 лв.

13:05, 20 юни 17 25 1208 Шрифт:
Автор:

От 22 май тази година, когато са сформирани екипи за прием на документи, до днес, 20 юни, в Регионалната служба по заетостта в Бургас са приети общо 35 заявления от работодатели за наемане на сезонни работници от чужбина за срок до 90 дни по Южното Черноморие. Това съобщи директорът на РСЗ Пенка Кирилова. Общият брой на гражданите от трети страни, за които кандидатстват работодателите, е 236-има.

Работните места са в сферата на хотелиерството и ресторантьорството и са само за летния туристически сезон. Заявените длъжности са за сервитьори – 75, помощник-готвачи – 41, камериерки – 36, готвачи – 14, бармани – 16, продавачи – 12, хигиенисти – 11, администратори на хотел – 10, помощник-кухня – 4 и др.

Първенец сред чуждите държави, откъдето се търсят сезонни работници, е Украйна със 172 лица. Следват Русия – 51, Армения – 5, Беларус – 3, а от Сърбия, Македония и Казахстан – по 1 служител. Колко от тези заявени места обаче вече са запълнени, в Агенцията по заетостта нямат информация.

За да се облекчи процедурата за работодателите при наемането на чуждестранни работници, от 16 юни тази година е влязло в сила изменение на Правилника за прилагане на Законовата миграция и трудова мобилност. Според него за гражданите от трети държави, наети през сезона до 90 дни, отпада изискването за подаване на документи за образование, специалност, правоспособност, професионална квалификация и опит на работника, както и договор за наем.

Интересен факт е, че заплатите, посочени в Агенцията по заетостта за сезонните работници от чужбина, варират от 460 до 500 лв. Разходите за самолетни билети по пристигането и заминаването на служителите се осигуряват от работодателите, като в повечето случаи им се предлагат и безплатни нощувки и храна.

906 души, регистрирани в Бюрото по труда в Бургас, са започнали работа през месец май тази година. Това е със 114 повече от април, съобщи директорът на ДБТ Живко Янакиев. Регистрираните безработни в края на петия месец от годината в местното бюро са 3839 души, което е с 1102 по-малко от май месец миналата година. Равнището на безработица за Бюрото по труда в Бургас е 3,3 %, което е 1 % по-ниско спрямо месец май 2016 г. Специално за община Бургас регистрираните хора без препитание са 2908, което е със 718 човека по-малко от същия период на миналата година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама