Зам.-министър откри нов фермерски пазар в Бургас

13:12, 17 юни 17 25 832 Шрифт:
Автор:

Нов фермерски пазар отвари врати в Бургас. Той се помещава в дървените къщички на площад "Св. св. Кирил и Методий", а неговото мото е "Произведено в Бургаски регион".

Тържището беше открито днес сутринта в присъствието на редица официални гости начело със зам.-министъра на земеделието д-р Лозана Василева.

„Подобни изложения са важни, защото подпомагат не само фермерите да предлагат своите продукти, но и дават възможността на потребителите да опитат разнообразни местни земеделски продукти, които са с гарантирано качество и произход“ – заяви Василева пред бургаските медии.

Тя коментира и актуалната тема с предложението за промяна на кофичките за кисело мляко в България, което разбуди духовете в страната.

„Поддържаме нашето становище, че стандартът по БДС за българските млечни продукти не следва да се променя“, каза Лозана Василева. Тя потвърди, че от министерството са изпратили официалната си позиция до Българския институт по стандартизация, с което се оттегля предложението за промяна на стандарта.

Около 20 производители от цялата област излагат продукцията си на площад „Св. св. Кирил и Методий“. На тържището всеки може да открие богато разнообразие от плодове, зеленчуци, подправки, билки, яйца, мед, бира, както и преработени земеделски продукти като сирене, кашкавал, пчелни продукти, месо.

Цел на инициативата "Произведено в Бургаски регион" е и да насърчи местното производство на земеделски преработени продукти. По този начин ще бъдат подпомогнати малките и средните земеделски стопани и първичното селскостопанско производство. Чрез този пазар ще се изгради и една по-добра връзка между земеделските стопани в областта.

Тържището на площада ще работи всяка събота от 10:00 до 20:00 часа. Другият фермерски пазар, който се провежда вече няколко години на Славейковото пазарче, също продължава да работи всяка неделя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама