Поставят паметен знак на княз Батемберг в Бургас

14:01, 12 юни 17 25 652 Шрифт:
Автор:

Паметен знак на княз Александър I Батемберг ще бъде изграден в Бургас. Идеята е на инициативен комитет с председател Любомир Атанасов. Писмо с предложението е изпратено от кмета Димитър Николов до Общинския съвет на града и е внесено за гласуване в местния парламент във вид на докладна записка от председателя на комисията по култура Веселин Пренеров.  

Вносителите мотивират поставянето на монумент на монарха в морския град с дейното му участие в освобождението на страната от османско иго. Батемберг е и първият български владетел на освободена България, избран като такъв през 1879 г. с пълно мнозинство от Великото народно събрание. Може би най-голямата му заслуга е Съединението на южна и северна България от 6 септември 1885 г.  

Ако общинските съветници гласуват положително докладната, което е на 99 % сигурно, паметният знак на Александър I Батемберг ще бъде ситуиран в благоустроената площ до входа на бургаското пристанище. Средствата за изграждането и поставянето му ще бъдат осигурени от инициативния комитет.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама