Задържаният за убийство руснак не иска в бургаския затвор, пречел му на йогата

16:04, 06 юни 17 25 1212 Шрифт:
Автор:

40-годишния руснак Митрадевананда Свами, задържан на 2 юни тази година за срок от 40 дни по искане на Окръжната прокуратура, се оплака от условията за живот в ареста в бургаския затвор и поиска да бъде пуснат под домашен арест. Доводите на издирвания от Интерпол мъж бяха, че той не можел да се наспи в килията, бил възпрепятстван да прави редовните се упражнения по йога, изискващи стоене на главата с изпънати нагоре крака в продължение на часове, а също така храната не била спрямо неговата диета – съдържала много захар.

От своя страна неговият адвокат поиска да се отмини 40-дневният му арест. Защитникът посочи, че Свами има издадено разрешение за продължително пребиваване на българска територия. Такъв документ се издава само на лица с чисто съдебно минало и с посочен постоянен адрес на живеене. Преди дни Митрадевананда (каквото име е възприел руснакът под влияние на йогата) е поискал да му бъде продължен срокът за продължително пребиваване у нас. Той самият е пожелал да му бъде извършена проверка дали не се издирва в родината му. Тогава нашите власти установили, че в Русия има издадена червена бюлетина спрямо него и тогава е задържан в затвора в Бургас.

Адвокатът посочи също, че няма как подзащитният му да е извършил убийството на непълнолетно момче, за което е обвинен в родината му. Причината е, че Свами е в България от 22 април 2016 г., като дата на престъплението е посочена 18 юни същата година.

В съдебната зала беше и негова сънародничка, представила се с името Татяна. Пред журналисти тя показа клип на момчето, за което се твърди, че е убито от Митрадевананда. „Както виждате, то е живо е здраво“ – посочи тя, твърдейки, че записът е правен наскоро.

От своя страна Апелативна прокуратура в Бургас настоя да бъде потвърдена постоянната мярка „задържане под стража“ спрямо руския гражданин, постановена от Окръжния съд в града. Като довод бяха посочени не само обвинението за тежко умишлено престъпление – убийството на непълнолетно момче, а и множество други престъпления - сексуално насилие и мъчения над деца, набиране чрез интернет на момичета от Русия, Украйна и Беларус с цел да проституират и да се снимат в порнографски филми.

В съда стана ясно също, че Свами е женен, но съпругата му живее в Лос Анджелис. Самият той има постоянен адрес на пребиваване в Бургас - на ул. Константин Фотинов“ №1.

Като довод защо не живее в родината си, обвиняемият посочи, че спрямо него се упражнявала жестока репресия от руските власти заради начина му на живот. Заради това той самият смятал да поиска политическо убежище у нас.

Бургаският апелативен съд потвърди задържането под стража спрямо Митрадевананда Свами. Той може да бъде екстрадиран в Русия до една седмица.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама