Няма да връщат пешеходната пътека на ТОХ-а

10:50, 30 май 17 25 681 Шрифт:
Автор:

Общинският съвет отхвърли искането на Инициативен комитет от граждани да бъде върната пешеходната пътека на бул. „Стефан Стамболов“ срещу гимназията по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ (популярна със старото си име ТОХ-а). Въпросната „зебра“ беше премахната в края на септември миналата година, а между двете пътни ленти, където се пресичаше, бяха изградени бордюри и сложена мантинела.

Инициативният комитет са използвали сателитни снимки, доказващи, че преминаването от едната страна на булеварда до другата в момента коства 500 метра сборно разстояние, непосилно за много възрастни хора и за хора с увреждания от района. Гражданите са заснели и снимки на ученици, уловени в момент на прескачане на въпросните ограждения, за да прекосят булеварда. Затова от комитета искаха „зебрата“ на ТОХ-а да бъде възстановена, защото според тях това е единственият възможен удобен начин на преминаване. Предложено беше към нея да се добави и пешеходен светофар или друго съоръжение тип надлез.

Срещу тази идея се противопостави Комисията по безопасност и организация на движението в Общинския съвет. Становището е, че „зебрата“ е опасна за преминаване на пешеходци, тъй като бул. „Стамболов“ е с интензивно движение на пътни превозни средства, има и много допуснати катастрофи с пострадали. Пешеходната пътека се намира до светофарно регулирано кръстовище, като практиката е доказала, че пресичане на това място е по-безопасно.

Предложените справки от „Пътна полиция“ за настъпилите катастрофи в района преди и след премахването на пешеходната пътека доказват правотата на Комисията.

„За“ възстановяването на пешеходната пътека на ТОХ-а гласуваха 6-има общински съветници, 22-ма бяха против.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама