Пеликан яде пластмаса пред Пантеона

15:14, 28 май 17 25 565 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Хиляди хора се включиха в кампанията „Книги за смет“, която се проведе за поредна година пред Пантеона в Бургас. Идеята е да се предадат един или повече килограма пластмасови отпадъци, като в замяна се получава безплатна книга.

Новото, което бяха подготвили организаторите сега, е голям изкуствен пеликан, клюнът на който беше пълен с пластмасови отпадъци. По този начин се обръща внимание върху един от най-големите съвременни проблеми по света – замърсяването и боклуците, които поглъщат животните. В организма на много мъртви пернати се откриват всякакви отпадъци от бита на хората, които водят до смъртта на птиците.  

През последните две години бургазлии поставиха рекорд по събрани и предадени пластмасови отпадъци. Напълно е възможно днес той да бъде счупен, тъй като от сутринта огромни опашки се извиха пред Пантеона и в съседните алеи от желаещи да предадат чанти с отпадъци. Пластмасата беше претегляна от момчета, облекли фланелки с надпис „Аз обичам Бургас“. В зависимост от теглото на боклука хората получаваха възможност да си вземат определен брой книги. Събраната пластмаса няма да бъде изхвърлена, а ще се рециклира и ще влезе отново в бита като нов продукт.

Организаторите бяха подбрали специална селекция от книги, сред които имаше и няколко нови заглавия като „Доктор Дулитъл“ и „Белия зъб“. За малчуганите имаше подготвени специални инициативи - детски работилници и пътуваща изложба, посветена на вредите от пластмасата върху природата и животните.

От началото на най-успешната екологична кампания през 2013 г. досега общо са били рециклирани над 46 тона пластмасови отпадъци и раздадени десетки хиляди книги.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама