Бургас се побратими с Брашов

10:59, 26 май 17 25 597 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бургас се побратими с румънския град Брашов. Кметът Димитър Николов и зам.-кметът Михай Костел подписаха споразумението за побратимяване на официална церемония в Община Бургас. Договорът е продължение на успешните двустранни отношения и съвместни проекти.

Първите постъпления за задълбочаване на връзките между двата града са от преди повече от 5 години. Общинските съвети на двата града имат решения, с които утвърждават и легитимират побратимяването.

"Бургас и Брашов имат много идентичен икономически профил, свързват ни и близки приятелски отношения, което е отлична основа за успешно сътрудничество", заяви кметът Николов след подписването на договора за партньорство. Той представи най-големите проекти, реализирани до момента, и тези, които предстои да се реализират в краткосрочна перспектива.

На церемонията присъстваха и зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков, председателят на Общинския съвет Костантин Луков, председателят на комисията по международно сътрудничество в местния парламент Георги Дражев и представителите от румънския общински съвет и областната управа Соваила Шербан и Андрей Кадаш Илуна.

Брашов е град и административен център на окръг Брашов, Трансилвания, Румъния. Населението му е 253 200 души. През първата половина на 15 век в града е основан българския квартал „Шкеи“. Заселници са българи - строители в града, а впоследствие нараства от търговци и български бежанци.

В Брашов е издаден „Рибният буквар“ на Петър Берон. А в местната немска гимназия учи Васил Априлов.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама