Министърът на транспорта изненадващо се появи в Бургас

20:00, 25 май 17 / Политика 25 768 Шрифт:
Автор:

Транспортният министър Ивайло Московски неочаквано пристигна в Бургас. Тази вечер той се появи в сградата на Магазия 1 на бургаското пристанище. Официалният повод за посещението му бе откриването на изложба, посветена на 120 години от създаването на Националната художествена академия на България. Специално за събитието в морския град пристигна и ректорът на НХА проф. Николай Драчев.

„Убеден съм, че хората, които се интересуват от изкуство и култура, ще намерят своето място в тази галерия. Сигурен съм, че Бургас заслужава да има такова пространство, градът заслужава да има и филиала (на НХА). От нас ще получавате пълна подкрепа за такива инициативи“ – заяви Московски пред присъстващите.

Министърът не скри изненадата си от много хора, дошли на откриването на изложбата. Огромната зала на Магазия 1 буквално бе претъпкана с посетители. Сред тях бяха едни от най-уважаваните художници и меценати на изкуството в Бургас.

Снимка: Topnovini.bg

Изложбата включва две свързани помежду си експозиции, изложени в двете зали на втория етаж на Магазия 1. В едната зала е разположена експозицията "120 години НХА. Ректорите", а в другата -  "120 години НХА. Преподавателите."

"120 години НХА. Ректорите" персонифицира етапите на академичното развитие чрез творчеството на двадесет и петимата ѝ ръководители през изминалите дванайсет десетилетия - забележителни автори, работили всеотдайно за изграждането на новата художествена култура и нейната интеграция в европейското пространство.

Вторият корпус на изложбата "120 години НХА. Преподавателите" включва произведения на съвременни преподаватели от деветте специалности, които предстои да бъдат включени в новия Филиал в Бургас. По този начин експозицията демонстрира една част от актуалната структура на Академията, функционалните възможности на различните специалности и не на последно място - творческия профил на нейните преподаватели.

Снимка: Topnovini.bg

Именно подготовката за откриване на Филиал на НХА в Бургас е конкретният повод за откриването на изложбата. В него ще бъдат представени специалностите "Живопис", "Стенопис", "Графика", "Книга, илюстрация, печатна графика", "Плакат и визуална комуникация", "Рекламен дизайн", "Мода" и магистърска програма "Арттерапия".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама