Оставиха на свобода двамата похитители от „Банево“

16:59, 25 май 17 25 459 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Бургаският апелативен съд потвърди определението на Окръжния съд в града, с което Жельо Тончев и Йордан Янчев, обвинени в отвличане на непълнолетно момче, са оставени без мярка за неотклонение.

Тончев и Янчев са привлечени по обвинение за това, че в съучастие помежду си, на 7 май тази година в бургаския квартал „Банево“ са отвлекли лице ненавършило 18-годишна възраст – Златин Я. За това деяние се предвижда наказание лишаване от свобода от седем до петнадесет години.

Независимо от противоречивите показания на разпитаните свидетели има обоснована вероятност двамата да са автори на престъплението, считат апелативните съдии.

„С оглед необремененото им съдебно минало, адресната им регистрация и примерното им процесуално поведение до настоящия момент, правилно е прието, че не съществува опасност същите да се укрият от съдебните органи и да извършат друго престъпление. Тези правни изводи се споделят изцяло от настоящата инстанция“ - пише в определението на Апелативния съд.

Съдът е посочил, че искането на представителя на Апелативната прокуратура за взимане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ е неоснователно. След като Окръжния съд е приел, че не са налице законовите предпоставките за налагане на постоянен арест на Тончев и Йончев, негово право е да вземе по-лека мярка или да не вземе такава.

„В противен случай, ако въззивният съд наложи мярка за неотклонение спрямо обвиняемите, те ще бъдат лишени от възможността за въззивен контрол, тъй като решението на апелативния съд не подлежи на обжалване и протестиране“ - се казва още в съдебния акт.

Определението на БАС е окончателно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама