Николай Ангелов-Гари грабна приза „Млад художник на годината“ в Бургас

13:34, 24 май 17 / Култура 25 796 Шрифт:
Автор:

Николай Ангелов – Гари бе избран за най-добър млад художник на Бургас за 2017 година. Неговото име беше обявено днес по време на изложбата, посветена на 24-ти май в галерията на улица „Александровска“. Призът му бе връчен от Марияна Итинова – сестра на покойния вече Руси Стоянов, наричан Бургаския Леонардо. Наградата е учредена от семейството му и носи неговото име. Днес тя се дава за 11-ти път. От 2007 г. насам се връчва за творчески постижения през годината на художници до 40-годишна възраст.

„Първо искам да честитя на всички днешния празник. Искам да благодаря и на Бог, защото без него нищо не може да се случва. Благодаря и на семейството на Руси Стоянов за наградата“ – каза Николай Ангелов.

Освен него, номинирана за приза беше още и Надя Пеовска.

Снимка: Снимки: Topnovini.bg

Николай Ангелов – Гари е роден на 13 ноември 1978 г. в Карлово. През 2003 г. завършва ВТУ ,,Св. Св. Кирил и Методий” със специалност ,,Скулптура”, но работи основно в областта на живописта. От 2009 г. е член на Дружеството на бургаските художници и участва активно във всички изложби и събития на групата. Има 12 самостоятелни изложби във Варна, Бургас, Карлово, Пловдив и София и множество участия в сборни експозиции. През март 2015 г. Николай Ангелов – Гари спечели Голямата награда „Златният Езоп” на XXII-то издание на Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата, Габрово 2015. От 2012 г. е член на Българското иконографско сдружение. Живее и работи в Бургас.

На церемонията по връчването на престижната награда своите поздрави отправиха кметът Димитър Николов, зам.-областният управител Севдалина Турманова и председателят на Дружеството на художниците в Бургас Митко Иванов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама