Монетите на скитските царе гостуват в Приморско

14:57, 23 май 17 25 410 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Най-значимата научна колекция в света с монети на скитските царе ще гостува на Историческия музей в Приморско по случай празника на морския град и 20-годишнината от обявяването му за община. Нумизматичната изложба ще бъде представена на празничния 24 май от 11 часа и ще остане в музея до края на летния сезон.

Приморско се готви да приеме изложба, която е необикновена и пионерна не само за българското музейно дело. Тя ще е впечатляващо явление в научния живот на туристическата община и ще бъде достъпна за всички, които биха искали да научат повече за най-старата история на нашите земи.

Експозицията ще бъде показана в съвършено нов тип витрини, конструирани от Нумизматичен музей-Русе специално за излагане на монети. Те са новост за целия музеен свят и дават възможност на посетителя да види “на живо” всяка една монета. Освен това всяка монета може да бъде видяна на монитор, увеличена няколко пъти и снабдена с всички необходими данни: описание на изображенията, размери, тегло.

На празника на града на 24 май ще бъде показано и златното съкровище от времето на Александър Македонски. Откритата в местността Силихляр край Приморско златна находка до този момент се съхраняваше в НАИМ при БАН, тъй като музеят не разполагаше с подходящо защитено помещение. В момента в Историческия музей в Приморско се изгражда специален трезор, който ще съхранява ценната находка.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама