Наградиха заслужили бургаски културни дейци за 24 май

12:11, 23 май 17 25 509 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Представители на бургаската културна общност получиха отличия от кмета Димитър Николов за принос в развитието на културния живот в града. Това се случи на церемония по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, която събра в експозиционен център "Флора" художници, писатели, музиканти, журналисти, библиотечни служители, историци, артисти.

Отличените творци получиха плакет на свети Николай Чудотворец, грамота и цветя от кмета Николов и зам.-кмета по образование и култура Йорданка Ананиева. Наградените са:

Грета Кръстева – актриса от Държавен куклен театър – Бургас, за нейния висок професионализъм и ярки актьорски изяви на българската и международна сцена. Играла на 4 континента на 7 езика и участваща в 21 постановки от настоящия репертоар на театъра.

Галина Михайлова Калчева - прима балерина, за изключителни професионални успехи и значима солистична кариера в Държавна опера - Бургас, както и за преподавателска дейност като балетен педагог в Бургас.

Валери Еличов – актьор от ДТ "Адриана Будевска", за цялостен принос към развитието на театралното дело в Бургас.

Керана Ангелова – писател от Сдружение Бургаска писателска общност, за изключителни успехи в областта на литературата, постигнати в страната и чужбина.

Мария Алексиева – уредник в галерия "Петко Задгорски", за активно участие в подготовката и аранжирането на различните изложби в Бургаската художествена галерия.

Фоти Фотев – художник, за постижения в областта на маринистичната живопис и множеството успешни изложби.

Димитрина Андреева – фотограф, член на Бургаска фотографска общност, за изключителни  национални и международни успехи във фотографското изкуство.

Руска Вълчева - гл. счетоводител в Регионален исторически музей Бургас, за висок професионализъм при осигуряване на финансовата стабилност на РИМ - Бургас.

Любен Димитров Касабов - главен диригент на ПФА "Странджа", за изключителни професионални успехи и постиженията му като автор на солови и ансамблови песни и на танцова музика.

Христо Кожуханов - диригент на бургаския духов оркестър, за изключителен професионализъм и осъществяване на богата концертна дейност.

Станислава Михайлова, Мария Мутафчиева, Мария Бенчева - Регионална библиотека "П. Яворов", за принос в световната библиотечна практика и популяризиране на град Бургас и РБ "Пейо Яворов" на международно ниво.

Държавен архив Бургас - за приноса по събирането, съхраняването, организирането и използването на архивните документи с историческо значение.

Група "Горещ пясък" - 25 години от създаването, за изключителен принос за развитието и популяризирането на българската музика и представянето на Бургас в различни концерти и конкурси.

За принос в развитието на читалищното дело в Бургас, заслуги в опазването на българските традиции и народното творчество грамоти получиха НЧ "Просвета-1927" - Долно Езерово - 90 г., НЧ " Съзнание-1927" от с. "Маринка" - 90 г., НЧ "В. Левски-1937" от Горно Езерово - 80 г., НЧ "Възраждане-1927" от кв. Рудник - 90 г., НЧ "Хр.Ботев-1937" в кв. "Победа" - 80 г.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама