Американци искат да произвеждат ток от общинските отпадъци в Бургас

11:14, 23 май 17 25 654 Шрифт:
Автор:

Американска фирма иска да произвежда електроенергия от общинските отпадъци в Бургас. Това става ясно от писмо, входирано в Общинския съвет в града от Ангел Баръмов. В него се предлага да се използват натрупаните досега средства и бъдещи такива, отчислени от общините по чл. 64 от Закона за управление на отпадъците, за да се изгради микроелектроцентрала в Регионалното депо в Братово. Американците предлагат свои инсталации за термично превръщане на отпадъците в горим газ (газификация). Газът след пречистване се използва в бутален двигател, който задвижва електрогенератор.

Ориентировъчната цена на една микроелектроцентрала с мощност 500 кВт е около 8 400 000 лв. с ДДС. Американците предлагат създаване на съвместно предприятие с 40 % тяхно дялово участие. Делът на местното сдружение ще е 60 %, или 5 040 000 лв. с ДДС.

Електроцентралата трябва да бъде изградена в рамките на една година. Тя ще изгаря годишно около 10 000 тона горими отпадъци, които не подлежат на рециклиране и сега се депонират. За изгорените отпадъци вече няма да се изискват отчисления към РИОСВ. Тези отчисления ще отиват за изплащане на инвестицията на съвместното дружество за около 10 години. След това те ще са печалба за дружеството. Вторият източник на доходи за дружеството ще бъде произведената електроенергия.

В бъдеще всички общини в сдружението ще мога да си доставят електроенергията от електроцентралата на съвместното дружество. След изплащането на инвестицията печалбата от производството на електроенергия ще се натрупва в съвместното дружество. След като се събере достатъчна сума от двата източника на приходи, ще може да се финансира построяването на по-голяма електроцентрала, която да изгаря останалите неоползотворени отпадъци.

Писмото с предложението е внесено за разглеждане от Комисията по опазване на околната среда, земеделие и храни в Общинския съвет на Бургас.

Регионалното депо в Братово бе изградено през 2015 г. по проект на Община Бургас. Партньори по него са общините Бургас, Айтос, Камено, Карнобат, Несебър, Поморие, Руен, Средец, Сунгурларе и Сдружение за управление на отпадъците - Регион Бургас. Целта на депото е да реши въпроса с преработването на битовите отпадъци в следващите 25 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама