Царево скочи срещу нестинарски фестивал в София

16:55, 19 май 17 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Община Царево обяви категоричното си несъгласие „шоу“, свързано с огън и проведено в центъра на град София, да бъде наречено нестинарство. Това съобщиха от черноморската община, имайки предвид обявения за тази събота, 20 май, Първи фестивал на огъня и нестинарството, който ще се проведе пред паметника на Съветската армия в столицата.

Спазването на нестинарския обичай не е просто влизане и танц в огъня, то е ритуал спазван, следен и изпълняван години наред по строго определен календар, единствено и само в Странджа, казват от Община Царево.

На 30 септември 2009 г. нестинарството е включено като нематериално културно наследство на човечеството в списъка на ЮНЕСКО. При описанието му изрично е посочено, че в автентичен вид то се изпълнява само в село Българи, община Царево, в нощта на 3 срещу 4 юни. Всяко друго негово провеждане извън пределите на Странджа е използване на думата „нестинарство“ с цел привличане интереса на зрителите.

Община Царево е изпратила писмо до Министерство на културата, в което се заявява нейното несъгласие нестинарският обичай да бъде използван и осквернен, като бъде имитиран в центъра на столицата.

Любопитно е, че според организаторите на огненото шоу в София във фестивала ще участват 16 от най-добрите автентични нестинари на България от района именно на Странджа. Програмата на феста включва още най-голямото нестинарско хоро, богата фолклорна програма, фермерски пазар, фолклорно шоу с гайди и тъпани. А сред гостите ще са известни изпълнители като Янка Рупкина и Калинка Згурова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама