Още една църква отваря врати в Несебър

15:34, 19 май 17 25 379 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Поредната църква в Несебър отваря врати за посещение на всеки любопитен турист и жител на морския град, съобщиха от местната Община. Това е храмът „Св. Тодор“, строен през 13-ти век.

„Всяка година ние отбелязваме този ден, като се стараем на празничната дата да покажем нещо ново“, сподели Петя Кияшкина, директор на Музей „Старинен Несебър“  по време на събитията в чест на 18 май - Международния ден на музеите.

Празничната програма за 18 май започна с откриване на експозицията „Несебър – перлата на православието“ в храма „Св. Тодор“, като идеята за изложбата идва от книгата на д-р Иван Ванев „По пътя на Несебърската икона“. В изданието, представено на аудиторията в града на ЮНЕСКО миналата година, е поместена интересна снимка, неизвестна дотогава на музейните работници - а именно иконостаса на тази църква във вида, в който е бил в началото на XX век. Освен това там е публикувана и подробна информация коя икона къде е стояла, което пък дава възможност на екипа на музея да покаже как е изглеждал храма в миналото. Акцент в експозицията е реконструкцията на иконостаса на църквата, а на мястото на липсващите икони са показани копия на оригиналните, които са стояли на иконостаса до началото на XX век. Част от оригиналите сега се съхраняват във фонда на Музей „Старинен Несебър“.

В църквата „Св. Тодор“  може да се види още митрополитския трон, изработен в началото на XIX век, както и богатата пластична украса на ранновизантийските несебърски църкви, илюстрирана чрез мраморни паметници – плочи и стълбчета от олтарни прегради, мраморни царски двери, купел и капител с кръст. Освен това любителите, а и не само, на църковната история на Несебър ще могат да се запознаят с всички запазени до днес средновековни църкви, четейки текстовете и разглеждайки старите снимки на изложените по стените табла.

Снимки: Община Несебър

В празничния 18 май стана ясно, че с отварянето на храма „Св. Тодор“ , който е сравнително добре запазен, нараства и броят на обектите, които туристите да включат в обиколката си из Старинен Несебър. Сега вече в града на ЮНЕСКО могат да се посетят 6 средновековни храма. С комбинираните билети могат да се посетят всички гореспоменати църкви, или пък двата музея плюс 5 църкви. Има различни варианти на тези билети, като най-скъпият е 20 лв. и включва посещение на 7 обекта. Също така има отделен билет и за всяка една църква. Специално за „Св. Тодор“ цената е 3 лв. за възрастни, 2 лв. за деца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама