• Убиецът Борислав Йорданов. Снимка: Topnovini.bg

Бургаският апелативен съд измени мярката за неотклонение на Борислав Йорданов от град Чирпан от „домашен арест“ в „подписка“, съобщиха от пресцентъра на Темида.

Йорданов е обвинен за това, че на 10 юли 2016 г. около 23 ч. в апартамент на бургаската ул. „Сан Стефано“ умишлено е умъртвил хазяина си Пламен Панайотов, нанасяйки му удари с юмруци и чиния в областта на главата.

Днес мъжът обжалва пред въззивната инстанция отказа на Окръжния съд да измени мярката му в по-лека. В съдебното заседание представителят на Апелативната прокуратура пледира за потвърждаване на определението на БОС. Според държавният обвинител към момента не е разколебано обоснованото предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, има достатъчно данни в досъдебното производство, че той е нанесъл удара с чиния по главата на Панайотов. По думите на прокурора жалбата е неоснователна и при промяна на мярката за процесуална принуда има опасност Йорданов да се опита да се укрие от правосъдието.

Адвокатът на обвиняемия поиска да бъде уважена жалбата като добави, че въпреки тежкото си финансово положение защитникът му може да си позволи една сума до 600 лв. за парична гаранция.

След кратко тайно съвещание съдебният състав се произнесе с определение, с което уважава искането за промяна на мярката за неотклонение от „домашен арест“ в „подписка“. Съдът се мотивира с изтеклия 8-месечен срок от задържането на Йорданов.

„Продължителността на ареста на обвиняемия се явява извън сроковете в НПК, поради което съдът е длъжен да го освободи. Доколкото не е изтекъл максималният срок от една година и шест месеца, след който законодателят поставя забрана за продължаване на каквато и да е мярка за процесуална принуда, следва да бъде взета мярка „подписка“- пише в определението на въззивния състав.

Мярката „подписка“ ще бъде контролирана от органите на реда и прокуратурата. Тя ще се изпълнява в Чирпан, където живее обвиняемият Борислав Йорданов, като при всяко напускане на града той е длъжен да уведомява прокуратурата.

Реагирай на публикацията

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0

Общество

Политика

Икономика

Закон и ред

Здраве

Култура

Образование

Свят

Спорт

Любопитно