Министър Ангелкова в Бургас: Обектите на Северния плаж са незаконни и ще бъдат съборени

16:51, 18 май 17 25 438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

„Обектите на Северния плаж в Бургас са незаконни към момента. За да може да се премахнат принудително винаги има обявление, т.е. има покана за доброволно изпълнение в 7-дневен срок. В случая със Северния плаж, дори и да се подаде в понеделник тази покана, ще се проведе търгът за наем така или иначе. Едва след като се проведе търгът, ще следва да се премахнат обектите, ако няма избран наемател, защото срокът за уведомяване на този, който ги държи в момента, по закон е седем дни.  След изтичането им, стартира вече процедурата за принудително премахване, ако няма съгласие за доброволно такова“. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг в Бургас. Тя бе придружавана от вицепремиерът Валери Симеонов и областният управител Вълчо Чолаков.

Във връзка със събарянето на заведение „Оксижен“ в Слънчев бряг Ангелкова посочи, че РДНСК е проверила, че има масивно строителство и несъответства на изискванията на Закона за устройство на територията. Съответно кметът на Община Несебър е длъжен да предприеме действия по събаряне и той ги е предприел.

„Такъв тип заведения, когато и да ги събориш е късно“ – коментира от своя страна Валери Симеонов.

Ангелкова каза още, че при всички положения до края на тази година стопанин на Северния плаж в Бургас ще бъде този, който ще бъде избран за наемател на 29 май, а договорът за концесия ще бъде сключен от 1-ви януари 2018 година.

Събарянето на "Оксижен" в Слънчев бряг Снимка: Topnovini.bg

„На 29-ти май предстои търгът за отдаване под наем на Северния плаж в Бургас. Аз ще го предвидя с предварително изпълнение, така че да минимизираме риска от това, че отново ще започнат непрестанни обжалвания. Предварителното изпълнение ми дава основание, пред това, че сме буквално в сезона, да се сключи договор, така че да може да се гарантира и това, че ще бъдат осигурени и необходимия брой спасители, защото, когато плажът е със статут „неохраняем“, спасителите трябва да бъдат осигурени от областния управител. На този плаж има нужда от 17 спасителни поста“ – каза министърът на туризма и добави, че своевременно са изпратени писма до кмета Димитър Николов да се стартират дейности по почистването на плажа, за да може докато има избран наемател, плажът да бъде чист, тъй като по закон 50 % от концесионната такса, която се плаща, отива в бюджета на Общината именно за такива дейности по отношение на неохраняемите плажове.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама