Електропастири опасват село в Странджа, хората се чувстват като в концлагер

09:56, 09 май 17 25 1118 Шрифт:
Автор:

Жителите на малкотърновското село Визица са в стрес – жици с ток опасват населеното място в Странджа. Така наречените електропастири са поставени от местни животновъди с цел да не влизат кравите в селото. Токът не е смъртоносно силен, но е достатъчен, за да разтресе този, който докосне жиците. Хората се чувстват като в концлагер, а кметският наместник Васил Николов е във война с краварите.

 

Ефектът от електропастирите се оказва, че не е особено голям, тъй като постоянно се случва животните да влизат в дворовете на хората. Така визичани са принудени да разгонват сами добичетата. 60-годишната пенсионирана учителка Димитрина Иванова гърми с пистолет във въздуха, други хвърлят пиратки и гонят добитъка със сопи.

Местните се оплакват, че е имало случаи да ги гонят бикове, крави са влизали в дворовете и са блъскали оградните мрежи. Кметът Васил Николов разказва случай, когато дете е докоснало жица на електропастир, токът го разтриса, малчуганът с писък хуква да бяга, но в този момент срещу него идват бикове.

Точно на обратното мнение са двамата фермери, които са поставели електропастирите. Димитър Николов и Драгомир Драгоев са взели под наем пасищата в околността и са пуснали животните на свободна паша, каквото е изискването на европейската програма, по която са кандидатствали. Те обвиняват кметския наместник заради скандалите с електропастирите. Причината е стара вражда между тях, много наподобяваща сериала „Столичани в повече“, но в странджански вариант – фермерът Димитър Николов и кметът Васил Николов са първи братовчеди.

Краварите казват, че Васил нарочно развалял електропастирите и вкарвал умишлено животните в селото. След това се обаждал на телефон 112 и настройвал хората срещу тях. Целта му била да ги изгони от селото и да им вземе пасищата.

 

От своя страна кметът отрича обвиненията. Той недоволства, че му омръзнало всеки ден да отваря и затварям електропастира, за да стигне до собствения си имот. Изпратил е сигнал до общинския кмет Илиян Янчев. Последният изпраща нота до фермерите в седемдневен срок да преместят електропастирите, тъй като са твърде близо да жилищата на хората. Животновъдите пък подават жалба в районната прокуратура в Малко Търново, откъдето застават на тяхна страна.

Краят на спора между фермери и кмет не се вижда скоро. И от двете страни са подали папки с документи и жалби до прокуратурата, като правосъдните органи трябва да се произнесат кой е крив и кой прав.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама