Мощите на св. Георги преминаха с шествие през Бургас

12:59, 06 май 17 25 532 Шрифт:
Автор:

Литийно шествие с частица от мощите на св. Георги Победоносец премина по централните бургаски улици. Реликвата пристигна точно преди една година от манастира Ксенофонт в Света гора. Досега тя се съхраняваше в църквата „Св. Богородица“, тъй като централният бургаски храм „Св. св. Кирил и Методий“ все още беше в ремонт. Сега мощите бяха преместени в обновения и вече работещ храм и ще останат там за поклонение.

 

Пренасянето започна точно в 11,00 ч. от църквата „Св. Богородица“. Кутията със светата частица носеше Сливенският митрополит Иоаникий, ескортиран от други духовници и български войници. Шествието премина по ул. „Лермонтов“, сви по „Богориди“ и от там по ул. „Александровска“. Стигайки Компаса, редицата зави към ул. „Св. св. Кирил и Методий“, стигайки до едноименния площад.

 

Последва тържествен водосвет и молебен за здраве на българските воини от гарнизон Бургас. Строят бе приет от заместник-началника на гарнизона капитан I ранг Велко Велков. Митрополит Иоаникий поръси бойните знамена и войниците със светена вода за здраве.

 

След края на ритуала частицата от мощите на св. Георги бе поставена в храм „Св. св. Кирил и Методий“ за поклонение. Сред първите, свели глави пред светинята, бяха официалните гости на празника – областният управител Вълчо Чолаков, председателят на Общинския съвет Костантин Луков, депутати и общински съветници от управляващата партия ГЕРБ. Направи впечатление отсъствието на кмета Димитър Николов, общинската администрация бе представена от зам.-кмета Красимир Стойчев.

 

През целия ден днес всички желаещи бургазлии могат да влязат в храм „Св. св. Кирил и Методий“ и да се поклонят пред мощите на свети Георги.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама