Омбудсман издал, омбудсман приел в Бургас

16:38, 03 май 17 25 614 Шрифт:
Автор:

Смяна на обществените посредници се извърши в Бургас. Старият Таню Атанасов сдаде офиса си на новоизбрания Тодор Стамболиев. Това стана под зоркия поглед на националния омбудсман Мая Манолова. Тя похвали свършеното от Атанасов и изрази надежда, че наследникът му ще продължи да бъде смел и непримирим защитник на гражданските права на хората.

„Според мен личността прави позицията. Ако от моите предшественици най-често се чуваше, че имат желанието да помогнат, но нямат правомощия, то мотото на институцията, която представлявам, е „имаме желание да помогнем, помагаме, от нас зависи всичко“ – отговори Манолова на въпрос дали омбудсманът не е само една пощенска кутия за оплаквания от гражданите.

Тя добави, че Таню Атанасов е бил от добрите примери в тази посока, доблестен и последователен защитник на гражданските права. Тя посочи случая, в който бургаският омбудсман се застъпи за социално слаба жена, чието жилище беше премахнато заради незаконно строителство. Поради това си действие Атанасов беше даден на икономическа полиция и на прокуратурата. Днес Манолова носеше решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург за това, че постъпката му е била правилна.

Мая Манолова информира, че от началото на тази година има постъпили над 100 жалби от граждани от Бургас и региона. Основно те са срещу монополни дружества и частни съдебни изпълнители. Вчера тя е получила писмо от Камарата на частните съдебни изпълнители, откъдето са поискали информация от нея колко жалби има от граждани срещу действия от ЧСИ.

„Това ме кара да се мисля, че тези хора, вместо да се засрамят от начина, по който процедират много частни съдебни изпълнители, вместо да сложат някакъв ред и законност в тяхната дейност и да наказват тези, които издевателстват над гражданите, те са видели в мое лице враг, с който трябва да воюват. Ами не се познали“ – коментира Монолова. Тя съобщи, че в петък ще внесе пакет от законодателни предложения за това как да бъдат ограничени правомощията на частните съдебни изпълнители и как да бъде засилена защитата на гражданите срещу техните своеволия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама