Живко Табаков: Реформаторският блок се изчерпа, краят на проекта е факт

11:24, 03 май 17 / Политика 25 708 Шрифт:
Автор:

Г-н Табаков, в събота се проведе Национален съвет на ДБГ в Банско. Той начерта ли посоката, която ще поеме партията от тук нататък? Кога ще се избира нов национален председател на партията и кой ще представлява движението дотогава? 

- През есента ще имаме избор на нов председател. Преценихме, че ситуацията, в която се намираме, не налага спешни действия в тази посока. „Движение България на гражданите” ще бъде представлявано от двамата заместник-председатели - Димитър Делчев и Антони Тренчев. Те ще работят активно със Стоян Грозев, областния координатор на партията в Бургас. На Националния съвет им бе поставена задачата да поддържат връзка с местните структури, както и да подготвят пътна карта за развитието на ДБГ, която да представят на следващото заседание на НС.

Ще има ли някакви промени на местно ниво в ДБГ-Бургас?

- Ясно заявих, че никой от нас няма намерение да подава оставки, защото не чувстваме да сме предали своите избиратели по никакъв начин. Ако се бяхме явили на изминалите избори със собствена листа и бяхме постигнали този резултат, в което се съмнявам, тогава отговорът на въпроса ви резонно би получил различен отговор.

След разочароващия резултат на парламентарните избори цялото ръководство на Реформаторския блок подаде оставка. Това означава ли, че Блокът поне в досегашния си вариант върви към сигурен разпад?

- РБ се изчерпа от разноговоренето, двусмисленото поведение на част от партньорите и множеството компромиси, които бяха правени. Хората ни го показаха, има ли смисъл да дълбаем дъното? За мен краят на проекта на национално ниво вече е факт.

След две години идват местните избори. Ще имат ли сили партиите в дясното политическо пространство и в частност ДБГ да се съвземат от този удар, който получиха на вота през март тази година, и ще успеят ли за това не дълго време да се вдигнат на крака и да мобилизират своя електорат?

- Предпочитам да отговарям само от името на ДБГ като председател на общинската структура. Ние не се чувстваме изхабени, имаме нужната енергия, работим усилено по задачите, които ни поставят нашите симпатизанти. За нас е важно да бъдем последователни в изпълнението на идеите си и да даваме трибуна на всичко добро за Бургас.

Как виждате новото Народно събрание без представители на автентичното дясно политическо пространство?

- Ами как го виждам – едни над 300 хиляди души, български граждани, останаха непредставени, техният глас няма да бъде чут. Не знам дали това правителство ще работите върху приоритети, поставени от тези хора. Преди време изразих опасения, че няма да има кой да защитава продължаването на реформите в правосъдието, образованието, здравеопазването, борбата с корупцията и сигурността за гражданите.

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ съставят съвместно правителство. Мислите ли, че този път кабинетът на Бойко Борисов ще изкара пълни четири години?

- Мисля, че няма да е далеч времето, когато ще разберем дали това правителство се справя или не, но все още е рано да кажа това. Това, което ДБГ ще направи със сигурност, е да не стои безучастно и да наблюдава процесите отстрани. На местно ниво ние работим усилено по теми и проблеми, поставени от бургаската общественост.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама